Followers

Tuesday, 26 April 2011

Home made CC

Aduan yang sudah siap

Dah siap masuk dlm paper cup
Dah siap masak tapi tak buh topping
Cupcake pujaan ramai diwaktu ini. Tapi yang ini adalah versi home made yer. Resepi mcm biasa terjah katt my resipi jer. Ni dia resepi tu yer. Selamat mencuba

Bahan-bahan ( 12 biji )

Bahan kering

  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula icing
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko ( guna yang good quality, kalau tak tak berasa nanti

Bahan Basah
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan minyak ( minyak jagung/canola/sayuran)
  • 1 cawan buttermilk ( 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka putih / lemon juice - macam buat tairu)
  • 1 sudu kecil vanilla essence
  • 1 sudu kecil cuka putih
  • 1 sudu besar pewarna merah 
Cream cheese topping
  • 125 gm cream cheese
  • 1/2 cawan butter ( lebih sedap guna unsalted)
  • 1/2 cawan gula icing
  • 1 sudu besar perahan lemon

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 degree celcius
  2. Ayak bahan kering
  3. pukul semua bahan basah dengan mixer hingga kembang dan sebati
  4. Masukkan bahan kering ke dalam adunan bahan basah - gaul hingga sebati ( boleh guna mixer, low speed)
  5. Masukkan dalam acuan, bakar selama 18-20 minit
  6. Untuk topping , pukul semua bahan sehingga sebati. Letak topping bila cupcakes yang dah masak tu sejuk 

1 comment:

Azueriena Norash said...

owhh red velvet punya resepi yerkk...biler nak merasa nieeee