|
Aduan yang sudah siap |
|
Dah siap masuk dlm paper cup |
. |
Dah siap masak tapi tak buh topping |
Cupcake pujaan ramai diwaktu ini. Tapi yang ini adalah versi home made yer. Resepi mcm biasa terjah katt
my resipi jer. Ni dia resepi tu yer. Selamat mencuba
Bahan-bahan ( 12 biji )
Bahan kering
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan gula icing
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 cawan serbuk koko ( guna yang good quality, kalau tak tak berasa nanti
Bahan Basah
- 2 biji telur
- 1/2 cawan minyak ( minyak jagung/canola/sayuran)
- 1 cawan buttermilk ( 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka putih / lemon juice - macam buat tairu)
- 1 sudu kecil vanilla essence
- 1 sudu kecil cuka putih
- 1 sudu besar pewarna merah
Cream cheese topping
- 125 gm cream cheese
- 1/2 cawan butter ( lebih sedap guna unsalted)
- 1/2 cawan gula icing
- 1 sudu besar perahan lemon
Cara-cara
- Panaskan oven 180 degree celcius
- Ayak bahan kering
- pukul semua bahan basah dengan mixer hingga kembang dan sebati
- Masukkan bahan kering ke dalam adunan bahan basah - gaul hingga sebati ( boleh guna mixer, low speed)
- Masukkan dalam acuan, bakar selama 18-20 minit
- Untuk topping , pukul semua bahan sehingga sebati. Letak topping bila cupcakes yang dah masak tu sejuk
1 comment:
owhh red velvet punya resepi yerkk...biler nak merasa nieeee
Post a Comment